Preskoči na glavno vsebino
Povečava
Obvestila in dogodki / S SODELOVANJEM V PROGRAMU SVIT LAHKO OHRANIMO SVOJE ZDRAVJE

S SODELOVANJEM V PROGRAMU SVIT LAHKO OHRANIMO SVOJE ZDRAVJE

Na strokovnem srečanju Svitov dan 2016 o obvladovanju bolečin na kolonoskopiji.

Z letom 2016 se zaključuje že četrti presejalni krog Programa Svit, državnega programa presejanja in zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki. V dvoletnem presejalnem krogu je v program vabljenih okoli 600.000 prebivalcev Slovenije, starih med 50 in 74 let, ki imajo urejeno zdravstveno zavarovanje. V sedmih letih delovanja Programa Svit smo pri več kot 17.000 osebah odkrili predrakave spremembe in tako preprečili nastanek raka. Z odstranjevanjem predrakavih sprememb smo dosegli, da je pomembno upadlo število novih primerov raka debelega črevesa in danke. Od leta 2010 do 2013 je po podatkih Registra raka upadlo število novih primerov raka (incidenca) za 349. Odkrili smo tudi preko 2.000 rakov, od tega 70 % v zgodnji fazi, ko je zdravljenje za bolnika veliko manj obremenjujoče.

 

Tudi glede zmanjšanja umrljivosti zaradi raka debelega črevesa in danke smo lahko optimistični. V populaciji 50─74 let je po podatkih Registra raka od leta 2011 manjše število umrlih, kot je bilo desetletje prej. Trend padanja grobe stopnje umrljivosti je viden pri moških in pri ženskah. Z odstranjevanjem predrakavih sprememb lahko zmanjšamo pojavnost raka na debelem črevesu in danki za več kot 20 %, z zgodnjim odkrivanjem tega raka pa zmanjšamo umrljivost za več kot 30 %.

Glede na podatke Registra raka lahko ugotovimo tudi, da število novih rakov (incidenca) na debelem črevesu in danki od leta 2011 upada. Od leta 2010, ko je bilo število novih rakov najvišje, 1724, je to število upadlo in je v 2013 znašalo 1375, torej za 349 novih rakov manj. Razlog za tako hiter upad incidence rakov je odkrivanje in odstranjevanje predrakavih sprememb med kolonoskopijo znotraj Programa Svit.

Visoki standardi pri opravljanju kolonoskopij

Program Svit  je v prvi vrsti namenjen zdravim ljudem, da svoje zdravje tudi ohranijo. Temelji na odkrivanju prikrite, očem nevidne krvavitve, s pomočjo testa za odvzem vzorcev blata, ki ga oseba opravi doma. Test je na kri pozitiven le pri peščici oseb, ki se v programu testirajo (7 od 100), kljub temu pa je pomembno, da tisti, pri katerih test pokaže prisotnost krvi, opravijo presejalno kolonoskopijo in ugotovijo, kaj je vzrok krvavitve.

Kakovostno izvajanje kolonoskopije, ki v javnosti velja za neprijetno in mnogokrat tudi bolečo, je zato pomembno za razbijanje predsodkov pred to preiskavo. »V Programu Svit smo doslej izvedli več kot 57.000 kolonoskopij in imamo eno najboljših odzivnosti na presejalno kolonoskopijo v Evropi. K temu zagotovo pripomorejo visoki standardi, ki jih dosegajo Svitovi kolonoskopisti s svojimi strokovnimi ekipami, saj s svojim kakovostnim delom močno olajšajo doživljanje preiskave za pacienta in posledično prispevajo k zmanjševanju strahu pred kolonoskopijo,« je povedala Jožica Maučec Zakotnik, vodja Programa Svit.

Ker se pri Programu Svit zavedamo pomena kakovostno opravljene kolonoskopije, tako z vidika strokovnih smernic, predvsem pa doživljanja preiskave za pacienta, smo letošnje strokovno srečanje Svitov dan 2016 v prvi vrsti posvetili prav temu področju. Strokovnjaki iz vse Slovenije so delili svoje izkušnje in se izpopolnjevali v tehnikah tako medikamentoznega kakor nemedikamentoznega obvladovanja bolečine pri kolonoskopiji. »Verjamemo, da bomo z deljenjem mnenj, izkušenj in predlogov Program Svit pripeljali še na višji nivo kakovosti in ga naredili še prijaznejšega za vse, ki v njem sodelujejo,« je zaključila Jožica Maučec Zakotnik, vodja Programa Svit.

***

Odzivnost v Programu Svit

Za uspešno zmanjševanje bremena raka na debelem črevesu in danki je potrebna visoka odzivnost vabljenih v presejalni program. V tretjem presejalnem krogu Programa Svit je bila odzivnost v program 59,7%, kar je zadovoljivo, doseči pa bi želeli, da se v program odzove vsaj 70 % vabljenih.

 

Infografika

Program strokovnega srečanja

Programska knjižica

 

Predstavitve z dogodka:

Program Svit po 4. presejalnem krogu in aktivnosti za še uspešnejše delovanje

Proceduralne bolečine in njihovo obvladovanje

Analiza dosedanjega stanja doživljanja bolečine pacientov v Programu Svit

Rezultati ankete o odnosu do proceduralnih bolečin pri kolonoskopiji

Vpliv kulture na dojemanje in obvladovanje bolečin

Kako izvesti pacientu prijazno kolonoskopijo

Medikamentozni prostopi pri obvladovanju bolečine med kolonoskopijo – smernice za potencialno uvedbo v Program Svit – Plut

Medikamentozni prostopi pri obvladovanju bolečine med kolonoskopijo – smernice za potencialno uvedbo v Program Svit – Salihović

Nemedikamentozni pristopi k obvladovanju bolečin pri kolonoskopiji

Uporaba Svitove protistresne žogice

Pomirjajoč pogovor pred kolonoskopijo v Klicnem centru Programa Svit

Medicinska sestra v endoskopski ambulanti

Delavnica 1 -Ocena bolecine

Delavnica 2 – Obvladovanje bolečine

Izsledki raziskave med osebnimi izbranimi zdravniki

Novosti pri pripravi sladkornih bolnikov na kolonoskopijo

Nazaj