Preskoči na glavno vsebino
Povečava
O PROGRAMU / Kako lahko pomagam Programu Svit?

Kako lahko pomagam Programu Svit?

NE BOJTE SE SVETA TAM ZNOTRAJ!

Poskrbite za svoje zdravje in spodbujajte k udeležbi v programu tudi druge!

Program Svit zajema okrog 600.000 prebivalcev Slovenije. Gre za presejalni program, ki od vsakega udeleženca zahteva dejavno osebno udeležbo. Mnogi udeleženci programa bodo pri tem potrebovali pomoč, morda spodbudo, morda strokovni nasvet zdravstvenih delavcev ali pomoč pri obisku izbranega osebnega zdravnika.

Prostovoljci lahko pomagajo Programu Svit na mnogo načinov!

Predvsem je dragoceno spodbujanje vseh, ki bodo v program povabljeni, naj v njem tudi dejavno sodelujejo.

Program Svit je zasnovan v skladu z najsodobnejšimi medicinskimi spoznanji o raku na debelem črevesu in danki ter evropskimi smernicami za kakovostno izvajanje presejalnih programov. Toda še tako veliko prizadevanje zdravstvenih delavcev, ki sodelujejo v programu, ne bo doseglo načrtovanega cilja, če se povabljeni v program ne bodo vključevali.

PRESEJALNI PROGRAM JE NAJBOLJ UČINKOVITO OROŽJE ZA ZGODNJE ODKRIVANJE IN PREPREČEVANJE TE BOLEZNI

Raka na debelem črevesu ali danki lahko zelo uspešno zdravimo, če bolezen odkrijemo zgodaj. Pa ne le to! Bolezen lahko preprečimo s tem, da pravočasno odkrijemo in odstranimo predrakave spremembe – polipe.

PROGRAM SVIT REŠUJE ŽIVLJENJA! Če se bo v program vključilo vsaj 70 % vabljenih, bo v Sloveniji vsako leto za rakom debelega črevesa in danke umrlo 200 ljudi manj.

Mnogi ljudje bodo tako s sodelovanjem v programu preprečili bolezen ali bodo zaradi zgodaj odkrite bolezni še naprej živeli polno in kakovostno življenje.

POMAGAJTE PROGRAMU SVIT PRI REŠEVANJU ŽIVLJENJ!

 

KAKO LAHKO POMAGATE?

Prav vsak lahko pomaga Programu Svit s tem, da svoje bližnje spodbudi k sodelovanju v programu, ko bodo prejeli vabilo za sodelovanje.

Podjetja lahko organizirate brezplačno predstavitev Programa Svit s predavanjem ali napihljivim modelom debelega črevesa za svoje zaposlene. Zaposlenim lahko ponudite gradiva Programa Svit ali pa skupne prostore opremite s Svitovimi plakati.

Pomagate pa lahko tudi prek svoje nevladne organizacije oziroma društva:

 

GASILCI:

  • Poskrbite, da bodo v vašem gasilskem domu viseli plakati Programa Svit in da bodo na voljo zloženke o programu.
  • V okviru gasilskega društva imenujete poverjenika za Program Svit.
  • Spodbudite vašo regijsko gasilsko zvezo, da za svoje člane in ostalo javnost organizira predstavitev Programa Svit.
  • Spodbudite člane društva, da se udeležijo predstavitev Programa Svit, ki jih po Sloveniji organizirajo zdravstveno-vzgojni centri oz. centri za krepitev zdravja in območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje v sodelovanju z drugimi organizacijami.

 

FRIZERJI:

  • Poskrbite, da bo vaš salon postal podpornik Programa Svit – na vidnem mestu izobesite ličen plakat programa ali Listino o sodelovanju s programom in omogočite strankam, da bodo med čakanjem lahko prelistale gradiva o programu.
  • Sodelujte pri ozaveščanju strank o pomenu zdravega načina življenja in udeležbe v presejalnem programu.

Enako velja tudi za ostala društva in nevladne organizacije. Veseli bomo vaše pomoči pri širjenju zavedanja, osveščanju in motiviranju za vključevanje v Program Svit!

 

POMOČ STAREJŠIM, KI NISO VOZNIKI

Priskočite na pomoč starejšim, ki niso vozniki, da bodo v okviru Programa Svit obiskali svojega izbranega osebnega zdravnika, v lekarni dvignili ustrezna zdravila in jim ponudite pomoč pri prevozu na kolonoskopijo, če bo ta potrebna. Še zlasti je to pomembno v bolj odročnih krajih, kjer so možnosti javnega prometa omejene.