Preskoči na glavno vsebino
Povečava
Za zdravstvene delavce / O NAS

Vizija

Vizija Programa Svit je pravočasno odkriti in odstraniti predrakave spremembe in raka na debelem črevesu in danki pri čim večjem deležu ciljne populacije ter s tem preprečiti nastanek bolezni.

Poslanstvo

Ministrstvo za zdravje RS je leta 2007 ustanovilo Program Svit, katerega naloga je zagotoviti kvaliteten presejalni program za zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki za prebivalce Republike Slovenije v ciljni starostni skupini.

Presejanje je pri raku debelega črevesa in danke še prav posebej učinkovito, saj zgodaj odkrite primere lahko zelo uspešno pozdravimo, s pravočasnim odstranjevanjem polipov pa lahko nastanek tega raka celo preprečimo.

Zato je poslanstvo Programa Svit zmanjšanje deleža umrljivosti in obolevnosti za rakom na debelem črevesu in danki ter povečanje deleža odkritih predrakavih sprememb na debelem črevesu in danki.

Cilj Programa Svit je tudi, da se vanj dejavno in aktivno vključi vsaj 70 % povabljenih. Zato je potrebno pri zelo velikem deležu prebivalstva doseči povsem novo ravnanje, nov odnos do zdravja, veliko stopnjo zaupanja in tudi pridobitev novih veščin. Pri sodelovanju v programu mora namreč vsak vključeni posameznik sam skladno z navodili opraviti vrsto korakov.

Uspešno izvajanje Program Svit lahko prihrani mnogo trpljenja tako bolnikom kot njihovim svojcem in celo prepreči, da bi ljudje zboleli za rakom debelega črevesa in danke.

Organigram

svit shema

Vodstvo programa

Dominika-Novak-Mlakar

Dominika Novak Mlakar, dr. med., je leta 1998 končala študij na Medicinski fakulteti v Ljubljani ter opravila specializacijo iz javnega zdravja. Ima dolgoletne delovne izkušnje z različnih področij javnega zdravja. Poklicno pot je začela v Zdravstvenem domu Ljubljana, v enoti CINDI Slovenija, kjer se je od leta 2000 aktivno ukvarjala s programi opuščanja kajenja in z izobraževanjem izvajalcev individualnega in skupinskega svetovanja za pomoč pri opuščanju kajenja. Po vzoru svetovalnih telefonov za pomoč pri opuščanju kajenja v tujini je leta 2006 vzpostavila telefonsko svetovanja tudi v Sloveniji.

Leta 2006 je sodelovala pri pripravi dokumentov za vzpostavitev Državnega programa presejanja in zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb in raka debelega črevesa in danke – Programa Svit in sodeluje pri njegovi implementaciji na nacionalni ravni od leta 2009. Od leta 2009 je zaposlena na Inštitutu za varovanje zdravja RS, danes Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. Je predstojnica Centra za zgodnje odkrivanje raka in vodja Programa Svit.

Elektronski naslov za novinarska vprašanja: pr@nijz.si

Klicni center

Na telefonski številki 01 620 45 21 delujejo visoko usposobljeni strokovnjaki s področja gastroenterologije in onkologije. Zaposleni v klicnem centru vam bodo z veseljem odgovorili na vaša vprašanja o Programu Svit, poteku zdravljenja, raku na debelem črevesu in danki ter na druga vprašanja, ki vas pestijo v zvezi z vašim sodelovanjem v Programu Svit. Če so bili rezultati vašega izvida na prikrito krvavitev v blatu pozitivni, pokličite v klicni center, kjer se boste skupaj dogovorili o kraju in času opravljanja kolonoskopije, ki vam najbolj ustrezata. Pokličete jih lahko od ponedeljka do petka med 9.00 in 14.00 uro.

Ker zaposleni v klicnem centru vsakodnevno rokujejo z občutljivimi osebnimi podatki, ob nastopu svojega dela podpišejo izjavo o varovanju osebnih podatkov, s katero se zavežejo, da osebnih podatkov ne bodo posredovali naprej.

Prijaznost in vztrajnost zaposlenih v klicnem centru mnoge prepriča, da se odzovejo na povabilo k sodelovanju v Programu Svit.

Poštni terminal

Poštni terminal je za delovanje Programa Svit ključnega pomena, saj skrbi, da posamezniki v ciljni skupini med 50. in 74. letom starosti pravočasno prejmejo vabilo v Program Svit. Zadolženi so tudi, da v informacijski sistem Programa Svit vnašajo podatke o vrnjenih Izjavah o prostovoljnem sodelovanju v Programu Svit in pošiljajo opomnike tistim, ki so pozabili odposlati to Izjavo.

Ker zaposleni v poštnem terminalu vsakodnevno rokujejo z občutljivimi osebnimi podatki, ob nastopu svojega dela podpišejo izjavo o varovanju osebnih podatkov, s katero se zavežejo, da osebnih podatkov ne bodo posredovali naprej.

Laboratorij

Zaposleni v laboratoriju vzorce najprej pregledajo in ugotovijo, ali so primerni za analizo. Če so vzorci primerni, nato v centralni računalniški sistem vnesejo podatke osebe, ki je vzorec poslala in opravijo analizo. Na podlagi analize izdajo izvid, ki ga poštni terminal posreduje naslovniku. Najpozneje v enem tednu po prejemu vaših vzorcev ste obveščeni o izidu laboratorijske preiskave.

Ker zaposleni v laboratoriju vsakodnevno rokujejo z občutljivimi osebnimi podatki, ob nastopu svojega dela podpišejo izjavo o varovanju osebnih podatkov, s katero se zavežejo, da osebnih podatkov ne bodo posredovali naprej.

Zaposleni v laboratoriju svoje delo opravljajo vestno in natančno, saj se zavedajo odgovornosti, ki jo nosijo. Z velikim optimizmom opravljajo delo, saj vedo, da bodo mnogim z izvidi laboratorijskih preiskav polepšali dan, nekaterim pa celo rešili življenje.

Histopatološki centri Programa Svit

Če gastroenterolog med kolonoskopsko preiskavo odkrije črevesne polipe ali druge anomalije v črevesu, odvzame vzorec tkiva in ga pošlje na nadaljnje preiskave k patologu. Patologi so zdravniki specialisti, ki s pomočjo mikroskopa preučujejo ugotavljajo bolezenske spremembe celic, tkiv in organov. Patolog vzorec preuči pod mikroskopom in ugotovi morebitno bolezensko spremembo odvzetega tkiva.

V Programu Svit sodelujejo naslednji histopatološki centri:

Onkološki inštitut Ljubljana, Oddelek za patologijo
Medicinska fakulteta Ljubljana, Inštitut za patologijo
UKC Maribor, Oddelek za patologijo
UKC Ljubljana, SPS Ginekološka klinika, Oddelek za patologijo in citologijo

Poročila o izvajanju programa

LETNO POROČILO O IZVAJANJU PROGRAMA SVIT V LETU 2023

Od 1. 1. do 31. 12. 2023 je bilo v program povabljenih 318.085 oseb in 316.746 osebam je bilo vabilo tudi vročeno. Izjavo o sodelovanju je vrnilo 206.721 oseb (65,26 %). Zaradi začasnih ali trajnih...

LETNO POROČILO O IZVAJANJU PROGRAMA SVIT V LETU 2022

Od 1.1. do 31.12.2022 so bile v program povabljene 314.803 osebe in 313.578 osebam je bilo vabilo tudi vročeno. Izjavo o sodelovanju je vrnilo 198.916 oseb (63,43%). Zaradi začasnih ali trajnih...

LETNO POROČILO O IZVAJANJU PROGRAMA SVIT V LETU 2021

Od 1. 1. do 31. 12. 2021 je bilo v program povabljenih 314.306 oseb in 313.065 osebam je bilo vabilo tudi vročeno. Izjavo o sodelovanju je vrnilo 198.330 oseb (63,35 %). Zaradi začasnih ali trajnih...

Prikaži več