Dobrodošli!

Program Svit je Državni program presejanja in zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki. Sodelovanje v Programu Svit rešuje življenja!
Več o programu
Slad_thumb.jpg

Priprava bolnikov s sladkorno boleznijo na kolonoskopijo

Na voljo je prenovljen priročnik za zdravnike Priprava bolnikov s sladkorno boleznijo na kolonoskopijo. Več »
kolonoskopija_crevo.jpg

Ali ste vedeli ...

... da bo zaradi pravočasne odstranitve polipov v debelem črevesu in danki vsako leto v Sloveniji vsaj 300 obolelih za to obliko raka manj. Več »
alistevedeli3.png

Ali ste vedeli ...

... da je Program Svit namenjen navidezno zdravim ljudem, brez kakršnih koli bolezenskih znakov. Več »
priprava.jpg

Ali ste vedeli ...

... da lahko Program Svit na leto reši življenje najmanj 200 prebivalcem Slovenije. Več »
Izjava.jpg

Ali ste vedeli ...

... da presejalni krog traja 2 leti, to pomeni, da v dveh letih Program Svit povabi k sodelovanju vse osebe v ciljni starostni skupini. Več »
vizija in poslanstvo.jpg

Ali ste vedeli ...

... da so ciljna populacija programa prebivalci RS, stari 50 do 74 let, z urejenim osnovnim zdravstvenim zavarovanjem. Več »
o programu svit.png

Ali ste vedeli ...

... da Program Svit v Sloveniji deluje od leta 2009, nosilec Programa pa je NIJZ. Več »
220x150_blank.jpg

Ali ste vedeli ...

... da je Program Svit organiziran, populacijski, centralno voden državni program presejanja in zgodnjega odkrivanja raka na debelem črevesu in danki. Več »
pogosta vprasanja.jpg

Pogosta vprašanja

Odgovori na pogosta vprašanja o Programu Svit. Več »
naslovna zgodba_o programu Svit.jpg

Kako deluje program SVIT?

Rak na črevesju je drugi največji rakasti ubijalec v Sloveniji? Kljub vsemu je 90% primerov uspešno ozdravljivih. Več o tem » »
KontaktnaTocka.png

Svitove kontaktne točke

Preglejte seznam Svitovih kontaktnih točk v zdravstvenih domovih po Sloveniji. Več o tem » »
gastro centri.jpg

Kolonoskopski centri

Oglejte si seznam kolonoskopskih centrov, ki opravljajo kolonoskopije za Program Svit. Več o tem » »
Svit

Zdenka Kejžar

Prvič sem slišala za ta program in bila navdušena nad skrbjo za starejše, ki sami od sebe ne bi nikoli urejali tovrstne zadeve.

Več »
Svit

Marija Zibelnik

"Na ta način, kot delate vi, se res lahko zgodaj odkrije, če je z našim črevesjem kaj narobe in se to lahko še pozdravi."

Več »
Svit

Jože Furlič

Pred cca štirimi leti sem bil povabljen v program Svit, katerega sem se tudi prostovoljno udeležil. Vsem, kateri še niste bili na preiskavi debelega črevesa, jo toplo priporočam, saj gre za vaše zdravje.

Več »
Svit

Metka Krivic Rožič

Najprej se vam moram zahvaliti, ker ste mi z vašim hitrim odkrivanjem rešili sestro. Vitalna 56-letnica, suha, postavna, nekadilka, skrbi zase z zdravo prehrano in veliko gibanja, pa vendar.

Več »
Svit

Alenka Trop

Moram vam izraziti priznanje za pozitivno poslanstvo, ki ga izvajate s programom Svit. Na vaše povabilo sem se odzvala takoj, saj je malo takih akcij, s katerimi skrbijo zdravstvene inštitucije in državne inštitucije za zdravje ljudi na tako enostaven in preventiven način.

Več »
Svit

Boris Kratblat

Danes sem bil na pregledu pri zdravniku, ki me je operiral. Nisem mogel verjeti, ko mi je povedal mojo diagnozo: »Zdaj je  vse v redu! Nobene dodatne terapije ne rabite. Kontrola čez eno leto!«.

Več »
Svit

Dunja Ogrizek

Danes sem bila v programu Svit na kolonoskopiji. Od zdravnika sem odšla zelo zadovoljna, oba z asistentko sta bila izjemno ljubezniva, doktor se je temeljito pogovoril z mano.

Več »

Oddaja vaše osebne izkušnje

Vaše izkušnje, mnenja in pobude so izjemno dragocene in pomembno pripomorejo k izboljševanju Programa Svit za vse, ki so vanj vključeni. Vabimo vas, da svojo zgodbo delite in k sodelovanju v programu spodbudite tudi ostale.

Oddajte izkušnjo

02Mali.gif  

Ko na dom prejmete vabilo v Program Svit, ga pozorno preberite ter izpolnite in podpišite Izjavo o prostovoljnem sodelovanju in nam jo pošljite.

03Mali.gif

Na dom prejmete komplet za odvzem vzorcev blata. Sledite priloženim navodilom in jih po opravljenem odvzemu v priloženi kuverti oddajte na pošti.

01Mali.gif

Če je vaš izvid negativen, boste v Program Svit ponovno vabljeni čez dve leti od poslanega vabila v prejšnjem presejalnem krogu. Če pa je vaš izvid pozitiven, vas bomo napotili na kolonoskopijo, kjer bo zdravnik specialist ugotovil, kaj je vzrok krvavitve.

Napovednik Svitovih dogodkov