Splošna obrazložitev preiskave

Kaj je kolonoskopija?

Kolonoskopija je preiskava, pri kateri zdravnik specialist s posebnim medicinskim pripomočkom, imenovanim endoskop, pregleda celotno debelo črevo. Endoskop oziroma kolonoskop je za prst debela upogljiva cev, ki je sestavljena iz številnih optičnih vlaken, po katerih se slika črevesne notranjosti prenaša na zaslon, kar zdravniku omogoča pregled sluznice debelega črevesa in danke. Da si lahko zdravnik črevo natančno ogleda in opazi morebitne spremembe v črevesu je potrebno, da si pacient pred pregledom s pomočjo ustreznih odvajal dobro izprazni in očisti črevo.

Kolonoskopija debelega črevesa in danke je najpomembnejša in najzanesljivejša diagnostična metoda, s katero lahko odkrijemo bolezenske spremembe na debelem črevesu in danki. Če zdravnik med kolonoskopijo odkrije črevesne polipe, jih lahko s pomočjo kolonoskopa tudi odstrani. To imenujemo polipektomija. Zdravnik lahko med preiskavo odkrije sum na tumor, takrat vzame delček tkiva za nadaljnjo preiskavo - opravi biopsijo. Odvzeto tkivo nato pregleda zdravnik patolog in pripravi patohistološki izvid, ki potrdi ali ovrže sum na raka ali drugo črevesno bolezen.

Če je izvid kolonoskopije povsem normalen, je preiskavo potrebno ponoviti šele čez pet let. Kljub temu je pomembno, da še naprej pozorno spremljate delovanje svojega črevesa in se ob morebitnih težavah (spremembe v načinu odvajanja blata, zaprtja, ki jim sledijo driske, zelo tanko blato, napenjanje, bolečine v trebuhu, kri v blatu in druge nepojasnjene trebušne težave) posvetujete s svojim osebnim zdravnikom.

Kolonoskopska preiskava ponavadi ni boleča, lahko pa je nekoliko neprijetna.

Kje lahko opravimo kolonoskopijo?

Kolonoskopijo opravljajo v bolnišnicah ali ambulantah, specializiranih za zdravljenje bolezni prebavil oziroma gastroenteroloških ambulantah in diagnostičnih centrih. Če kolonoskopijo opravljate v okviru Programa Svit, vam bodo pri izbiri kolonoskopskega centra in ustreznega termina preiskave pomagali v klicnem centru Svit.