Preskoči na glavno vsebino
Povečava
KOLONOSKOPIJA / Priprave na kolonoskopijo

Obisk izbranega osebnega zdravnika

Pred obiskom izbranega osebnega zdravnika še enkrat preberite navodila v dopisu, s katerim smo vas obvestili o kolonoskopiji. Dopis skupaj z vsemi prilogami vzemite s seboj k izbranemu osebnemu zdravniku. V vprašalniku, ki smo vam ga poslali, izpolnite del, ki se nanaša na zdravstveno preteklost (anamnezo) vaše družine. Če podatkov ne poznate natančno, se o njih pozanimajte v pristojni zdravstveni ustanovi. Ostale rubrike v vprašalniku boste izpolnili skupaj z izbranim osebnim zdravnikom, zato vprašalnika ne pozabite prinesti s seboj na pregled. Zberite vse izvide, ki se nanašajo na vaše zdravstveno stanje v zadnjem času – vaš izbrani osebni zdravnik jih bo morda potreboval. Pripravite si spisek vseh zdravil, ki jih jemljete. Pomembno je, da izbranemu osebnemu zdravniku natančno poveste, katera zdravila redno jemljete, saj bo pred kolonoskopijo morda potrebno spremeniti način jemanja zdravil, ki bi lahko vplivala na preiskavo. Zdravil nikoli ne opuščajte sami, ampak se ravnajte izključno po zdravnikovih navodilih.

Prav tako se morate s svojim zdravnikom pred kolonoskopijo posvetovati glede naslednjih zadev:
– če ste sladkorni bolnik,
– če imate ledvično, srčno ali pljučno bolezen,
– če imate zvišan pritisk, hemofilijo, epilepsijo ali katero drugo kronično bolezen.

Pripravite si vprašanja, ki vas v zvezi s kolonoskopijo zanimajo, in se s svojim izbranim osebnim zdravnikom pogovorite o vseh nejasnostih. Najbolje je, da si vprašanja zapišete na list papirja in ga prinesete s seboj na pregled, da česa ne pozabite vprašati.

Če bo vaše zdravje dopuščalo, vam bo zdravnik izdal potrdilo o e-napotnici za kolonoskopijo, predpisal recept za Moviprep, dal vsa potrebna navodila in skupaj z vami izpolnil priloženi vprašalnik, ki ga boste ob kolonoskopiji izročili zdravniku specialistu. Sredstvo za čiščenje črevesa boste v lekarni dobili brezplačno. Prosimo vas, da imate ob kolonoskopiji s seboj vse izvide, ki vam jih bo izročil vaš osebni izbrani zdravnik, še posebno pa so pomembni izvidi kolonoskopij, če ste na tej preiskavi že kdaj bili. Če bo vaš izbrani osebni zdravnik ocenil, da zaradi vašega stanja trenutno kolonoskopija za vas ni primerna, bo skupaj z vami določil, kako ravnati, pri tem pa se bo morda posvetoval tudi s specialistom za bolezni prebavil.

Po obisku izbranega osebnega zdravnika

Po obisku izbranega osebnega zdravnika čim prej pokličite na telefonsko številko klicnega centra Programa Svit 01 620 45 22 in nam sporočite, ali izpolnjujete zdravstvene kriterije za izvedbo kolonoskopije. Skupaj se bomo dogovorili za kraj in termin preiskave, ki bi vam najbolj ustrezala. Na voljo vam bomo tudi za vsa dodatna vprašanja v zvezi s preiskavo. Obvestilo o potrjenem datumu in uri kolonoskopije v izbrani specialistični ambulanti vam bomo poslali po pošti.

Pred kolonoskopijo boste morali temeljito očistiti črevo, da bo zdravnik specialist lahko uspešno opravil preiskavo.

Čiščenje črevesa

Zdravnik specialist bo lahko uspešno opravil kolonoskopijo le, če bo črevo ob preiskavi dobro očiščeno. Če bodo v črevesu ostanki blata, zdravnik specialist ne bo mogel dobro videti črevesne sluznice in preiskavo bo potrebno ponoviti. Čistost črevesa dosežemo z omejitvijo hrane nekaj dni pred preiskavo in s pitjem posebne tekočine za odvajanje en dan pred preiskavo.

Če boste na kolonoskopijo naročeni v dopoldanskem terminu (pred 12.uro), si preberite Navodila za čiščenje črevesa – dopoldanski termin preiskave

Če pa boste na kolonoskopijo naročeni v popoldanskem terminu (po 12.uri), si preberite Navodila za čiščenje črevesa – popoldanski termin preiskave

Le ob natančnem upoštevanju navodil za čiščenje črevesa bo kolonoskopska preiskava uspešna in varna.

Priporočljivo je, da se na preiskavo odpravite s spremstvom, saj v primeru, da med preiskavo dobite pomirjevalo ali protibolečinsko zdravilo, ne boste mogli upravljati motornega vozila. Morda vas bodo po preiskavi do naslednjega dne zadržali na opazovanju, zato boste potrebovali nekoga, ki bo za vas uredil morebitne opravke.

POGOSTA VPRAŠANJA O KOLONOSKOPIJI