Preskoči na glavno vsebino
Povečava
POMOČ UPORABNIKOM / Pravilen odvzem vzorcev blata

Veseli nas, da ste se odločili sodelovati v Programu Svit in s tem poskrbeti za svoje zdravje.

Pred odvzemom vzorcev blata ne spreminjajte svojih prehranskih navad in ne opuščajte zdravil, ki vam jih je predpisal vaš zdravnik. Če imate od nekdaj počasno prebavo, sicer pa nimate težav, si lahko prebavo pred odvzemom vzorca blata uredite z blagimi odvajalnimi sredstvi iz lekarne, pri tem pa se posvetujte s farmacevtom ali zdravnikom.

Postopek odvzema

V pomoč pri pravilnem odvzemu vzorcev blata vam bo tudi video animacija postopka:

V kompletu za odvzem vzorcev blata so:

– Dva tulca s paličicama za odvzem vzorcev blata – en z rjavo in en z rdečo serijsko nalepko. Tulec ima zelen zamašek s paličico, s pomočjo katere boste odvzeli vzorec.

– Plastična vrečka z vašim imenom in priimkom, rojstnimi podatki in dvema poljema, kamor boste zapisali datuma, ko boste uporabili tulec z rjavo oziroma z rdečo nalepko.

– Dve zloženi poli posebnega razgradljivega papirja, s pomočjo katerega boste zadržali blato v straniščni školjki.

– Obložena pisemska ovojnica z naslovom centralnega laboratorija Programa Svit s plačano poštnino.

Vzorcev blata ne odvzamete, če:

– Imate menstruacijo (mesečno perilo). Tri dni po zaključeni menstruaciji lahko odvzamete oba vzorca blata.

– Imate drisko. Uredite prebavo, nato odvzemite oba vzorca blata.

– Je v vašem seču (urinu, vodi) kri ali ostane po odvajanju seča kri v straniščni školjki. Obiščite svojega izbranega osebnega zdravnika in ravnajte po njegovih navodilih. Vzorce blata oddajte, ko v seču ne bo več krvi.

– Imate hemoroide (zlato žilo), ki jih je ugotovil zdravnik in sveže krvavijo. Vzorce blata oddajte, ko iz hemoroidov ne boste več krvaveli (ko zdravnik ugotovi, da je zdravljenje hemoroidov uspešno zaključeno in vam sporoči, da lahko oddate vzorce blata).

Odvzem prvega vzorca blata

Za odvzem enega vzorca blata uporabite en tulec s palčko. Drugi tulec z drugo palčko boste uporabili za odvzem drugega vzorca blata. Vseeno je, katero barvo najprej uporabite, vendar vpišite datum odvzema s tulcem z rjavo nalepko v polje za rjavi tulec, datum odvzema s tulcem z rdečo nalepko pa v polje za rdeči tulec.

Postopek

– Priporočamo, da vzorec blata odvzamete pri prvem odvajanju v dnevu.

– Izpraznite mehur in splaknite straniščno školjko.

– V straniščno školjko položite polo razgradljivega papirja, ki ste ga dobili v kompletu za odvzem vzorcev blata tako, da bo stran s slikovnimi navodili obrnjena navzgor. Papir bo začasno zadržal blato, da boste lažje odvzeli vzorec.

– Opravite odvajanje blata

– Iz vrečke vzemite prvi tulec, odvijte pokrovček in izvlecite palčko, ki je pritrjena na pokrovček. Ne stiskajte tulca in pazite, da iz njega ne izlijete tekočine!

– Na različnih mestih večkrat potegnite s palčko po površini blata v različnih smereh. Na koncu palčke so zareze (kot pri vijaku), v katere se bo ujelo blato. Za analizo zadošča zelo majhna količina vzorca!

– Palčko z vzorcem blata vstavite nazaj v tulec (v srednjo okroglo odprtino!). Postopka ne ponavljajte, saj je za analizo potrebna zelo majhna količina blata v tulcu!

– Stisnite tulec in pokrovček, dokler ne zaslišite klika. Šele takrat je tulec z vzorcem dobro zaprt in vsebina ne more iztekati. Tulca ne poskušajte več odpirati!

– Uporabljeni tulec z vzorcem blata vstavite v plastično vrečko, ki ste jo dobili v kompletu za odvzem vzorcev blata, in jo dobro zaprite z zatiščkom.

– Na zunanji strani vrečke je nalepka z vašimi podatki. V ustrezno polje napišite datum odvzema vzorca. Če ste uporabili tulec z rjavo serijsko nalepko, vpišite datum v polje za rjavi tulec, če ste uporabili tulec z rdečo serijsko nalepko, pa v polje za rdeči tulec.

– Uporabljeni tulec z odvzetim vzorcem blata v vrečki shranite v suhem in temnem prostoru pri temperaturi med 2 °C in 10 °C, dokler ne odvzamete še drugega vzorca blata.

Priporočamo vam, da prvi vzorec shranite v hladilnik, seveda ločeno od hrane.

Vzorca pa ne zamrznite!

– Potegnite vodo v stranišču in odplaknite blato skupaj z razgradljivim papirjem.

Odvzem drugega vzorca blata

Drugi vzorec blata odvzemite pri naslednjem odvajanju blata, vendar ne isti dan kot prvi vzorec. Med odvzemom prvega in odvzemom drugega vzorca smejo miniti največ trije dnevi – najkasneje četrti dan morate odvzeti tudi drugi vzorec.

Pri odvzemu drugega vzorca blata z drugim tulcem ponovite vse postopke, ki so prikazani na zgornjih slikah.

Oba uporabljena tulca z odvzetima vzorcema v dobro zaprti vrečki vložite v priloženo oblazinjeno pisemsko ovojnico (slika 7). Odstranite zaščitni trak in ovojnico skrbno zalepite. Pisemsko ovojnico čim prej oddajte na najbližjo pošto (ne v poštni nabiralnik) in odpošljite na že natisnjeni naslov centralnega laboratorija Programa Svit. Poštnina je že plačana.

Preden zalepite oblazinjeno pisemsko ovojnico preverite:

– Ali ste napisali oba datuma odvzema vzorcev blata?

– Ali sta oba tulca vložena v plastično vrečko z vašimi podatki?

– Ali je vrečka z zatiščkom dobro zaprta?

Izvid laboratorijske preiskave boste prejeli na dom po pošti, predvidoma v dveh tednih.

Če imate v zvezi z odvzemom vzorca blata vprašanja, se posvetujte z izbranim osebnim zdravnikom ali farmacevtom oziroma usposobljenim zdravstvenim delavcem na Svitovi kontaktni točki, lahko pa nas tudi pokličete na telefonsko številko 01 620 45 21, se oglasite po elektronski pošti na naslov svit@nijz.si ali nam pošljete telefaks na številko 01 620 45 29, da vam bomo lahko pomagali.