Preskoči na glavno vsebino
Povečava
Obvestila in dogodki / 3.–8. MAREC 2014: MEDNARODNI TEDEN BOJA PROTI RAKU – POMEMBEN JE ZDRAV NAČIN ŽIVLJENJA IN REDNI PREVENTIVNI PREGLEDI

3.–8. MAREC 2014: MEDNARODNI TEDEN BOJA PROTI RAKU – POMEMBEN JE ZDRAV NAČIN ŽIVLJENJA IN REDNI PREVENTIVNI PREGLEDI

Prvi teden meseca marca je vsako leto v mednarodnem merilu posvečen boju proti raku, tej grozeči bolezni sodobnega časa.

Prvi teden meseca marca je vsako leto v mednarodnem merilu posvečen boju proti raku, tej grozeči bolezni sodobnega časa. V Evropski uniji je leta 2012 za rakom zbolelo skoraj tri milijone in pol ljudi, skoraj polovica za najbolj pogostimi oblikami, to je za rakom na dojki, debelem črevesu in danki, prostati in na pljučih. Na srečo se z novimi odkritji in metodami zdravljenja uspešnost zdravljenja močno izboljšuje, tako da diagnoza rak že zdavnaj ne pomeni več usodno slabe napovedi za pacienta in možnosti za preživetje in ozdravitev so vse boljše. Vendar pa je odločilno, kako zgodaj je rak odkrit. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, kjer vodimo Program Svit, državni program presejanja in zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki, opozarjamo, da je za ohranitev zdravja in kakovosti življenja zelo pomembno ukrepati preventivno. Zato priporočamo zdrav način življenja, saj lahko s tem zmanjšamo tveganje za nastanek raka in s presejalnimi pregledi redno skrbeti za zgodnje odkrivanje sprememb, ki bi lahko opozarjale na razvoj bolezni.

Rak na debelem črevesu ali danki je med najpogostejšimi raki, na srečo pa sodi med tiste oblike raka, za katere imamo na voljo učinkovite presejalne metode, s katerimi lahko odkrijemo ne le zgodnje faze raka, ampak že predrakave spremembe – polipe. Tako lahko s pomočjo rednega testiranja odstranimo že predrakave spremembe in nastanek raka preprečimo, ali pa odkrijemo bolezen v zelo zgodnji fazi, ko je lahko še povsem ozdravljiva. Prav temu je namenjen Program Svit, ki ga v Sloveniji izvajamo na nacionalni ravni že od leta 2009, nosilec izvajanja pa je Nacionalni inštitut za javno zdravje.

V letu 2013 je bilo v program povabljenih 248.004 oseb in 247.015 osebam je bilo vabilo tudi vročeno. S podpisano Izjavo o sodelovanju se je v program presejanja vključilo 148.427 oseb (60,09 odstotka). Med tistimi, ki so v Center Svit poslali za laboratorijski pregled primerne vzorce blata, je bila pri 8.197 osebah (6,15 odstotka) v vzorcih blata odkrita kri. V letu 2013 je bilo v okviru Programa Svit izvedenih 7.969 kolonoskopij v 25 pooblaščenih kolonoskopskih centrih.

V lanskem letu so se na vabila v Program Svit najbolje odzivali v novogoriški regiji, najmanjši delež vključenih v program pa je bil v regiji Murska Sobota, kjer se je v lanskem letu v Program Svit vključilo le 56 odstotka povabljenih. Še posebej zaskrbljujoče je, da je bilo v tej regiji lani 9 občin, kjer se je v Program Svit vključilo manj kot polovica povabljenih. V Programu Svit sodelujejo moški, ki so bolj ogroženi, opazno slabše, kakor ženske – v Sloveniji se povprečno testirajo na prikrito krvavitev v blatu za dobrih 10 odstotkov manj, kakor ženske.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje za 12. marca pripravljamo dogodek v Lendavi, s katerim želimo spodbuditi tamkajšnje prebivalce za sodelovanje v programu. Med tamkajšnjimi prebivalci jih namreč še vedno veliko zavrže vabilo v javni zdravstveni program, ki bi jim lahko rešil zdravje in življenje, zato bomo znova opozorili na pomen Programa Svit in preventivnega testiranja za zgodnje odkrivanje raka na debelem črevesu in danki, predstavili pa bomo tudi podrobnosti o izvajanju Programa Svit, rezultatih presejanja v preteklih letih, izsledkih kolonoskopij in načrte za leto 2014.

Nazaj