Preskoči na glavno vsebino
Povečava
Obvestila in dogodki / BORUT PAHOR

BORUT PAHOR

Častno pokroviteljstvo nad državnim programom presejanja in zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki – Programa Svit je od nekdanjega predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka prevzel sedanji predsednik države Borut Pahor. S tem je postal uradni pokrovitelj programa Svit. V svoji poslanici, 10. januarja 2013, je zapisal:

»Spoštovani,

Z zadovoljstvom sprejemam častno pokroviteljstvo nad državnim programom zgodnjega odkrivanja raka na črevesju in danki – nad programom SVIT. Tiha in zahrbtna bolezen prizadene vsako leto več ljudi, saj v Sloveniji vsako leto na novo zboli okrog 1.500 ljudi. Gre za hud javno-zdravstveni problem, ker je to potuhnjena oblika raka, ki se razvija v telesu brez zaznavnih znakov in jo odkrijemo pozno. Edina možnost, da bolezen pravočasno odkrijemo. Je sistematično presejanje in redno testiranje, kar poteka v okviru presejalnega programa SVIT, ki upošteva spoznanja sodobne stroke in izkušnje najuspešnejših preventivnih programov zgodnjega odkrivanja raka v državah Evropske unije. Pomembna pa je odzivnost, ki je ključ za uspešnost in učinkovitost presejalnega programa in ki je pri nas sedaj okoli 60%.

Zato dovolite, da se iskreno zahvalim vsem, prostovoljcem in zdravstvenim delavcem, ki ste največ pripomogli k uspešnemu izvajanju Programa SVIT v minulih letih. Solidarnost, pripravljenost za pomoč sočloveku ter humanist so edinstveni most komunikacije in razumevanja v naši družbi in s tem tudi vaš največji prispevek k ohrabritvi obolelih z rakom in njihovih svojcev. Vi ste tisti, ki se pri svojem delu vsak dan posebej zavedate, da nas življenje nemalokrat postavlja pred težke preizkušnje, vendar lahko s pozitivno naravnanostjo prebrodimo marsikaj, tudi kar se nam zdi v danem trenutku brezizhodno.

Žal je večina raka debelega črevesa in danke v Sloveniji odkrita šele v napredovalnem stadiju, kar pomeni slabšo prognozo in ob ozdravitvi, slabšo kakovost življenja. Zato je še kako pomembno, da državljanke in državljani redno sodelujemo v program SVIT, ki je zastavljen na najvišjem kakovostnem nivoju in katerega uspeh je odvisen od odziva vabljenih. Kot posamezniki se zavedajmo pomena odzivanja na vabilo programa SVIT, skušajmo pa k temu navesti tudi svojo okolico in svoje sorodstvo.

Spoštujem vaša prizadevanja in se vam iskreno zahvaljujem za vaš trud in prispevek k skupnemu dobru.«

Poslanico predsednika Republike lahko najdete tukaj: Poslanica Boruta Pahorja.pdf

Nazaj