Povečava
Obvestila in dogodki / DOGODEK PROGRAMA SVIT V LENDAVI, 12. 3. 2014

DOGODEK PROGRAMA SVIT V LENDAVI, 12. 3. 2014

V dvorani Občine Lendava je 12. marca 2014 potekala predstavitev dosedanjega poteka Programa Svit – državnega programa presejanja in zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki na nacionalni in regijski ravni.   Dogodek je organiziral Nacionalni inštitut za javno   zdravje, ki je nosilec Programa Svit, skupaj z občino Lendava, ki je za dogodek gostoljubno dala na voljo dvorano prenovljene mestne hiše.   Nikakor ni naključje, da je tiskovna konferenca s predstavitvijo izvajanja programa Svit potekala v Pomurju. To je namreč regija z najnižjim deležem tistih, ki sodelujejo v Programu Svit.

V Pomurju je delež povabljenih, ki sodelujejo v Programu Svit , najnižji v Sloveniji

Nizka odzivnost v Svitu v Pomurju zbuja še posebno skrb, saj je podrobna analiza rezultatov prvega dveletnega kroga izvajanja Programa Svit pokazala, da je prav v Pomurju in v zdravstveni regiji Maribor delež oseb z odkrito krvavitvijo v blatu največji.

Odzivnost   tudi na ravni   Slovenije še ni na zaželeni ravni

Program Svit   je na državni ravni začel potekati spomladi 2009. Prvi dveletni presejalni krog programa se je sklenil spomladi 2011, zdaj teče že tretji krog. Čeprav se je v teh letih vključevanje povabljenih v program povečalo in je delež tistih, ki po vključitvi v program dejansko izpeljejo vse postopke, zelo velik,   v Sloveniji še zmeraj nismo dosegli zaželene 70 % odzivnosti. V letu 2013 je v Programu Svit na ravni države v presejanje vstopilo 60 % povabljenih. Ženske se vključujejo bistveno bolje, kakor moški – moški pa so bolj ogroženi od tega raka. V Program Svit je v letu 2013 vstopilo   55,2% povabljenih moških in 64,9% povabljenih žensk.

 

Podrobna analiza dosežkov prvega kroga Programa Svit

Podrobno analizo odkritij v presejalnem programu je mogoče pripraviti šele, ko so zaključeni vsi postopki za posamezne paciente in udeležence programa.   Jožica Maučec Zakotnik, dr. med. spec.,   vodja   Programa Svit , je predstavila podrobnosti o ugotovitvah v prvem presejalnem krogu Svita.

»V prvem krogu presejanja je s podpisano Izjavo o sodelovanju v presejalni program Svit vstopilo 56,9 % povabljenih.   49,9 % ciljne populacije je bilo dejansko tudi presejane – opravili so vse potrebne teste in po potrebi tudi kolonoskopije, če je bila v blatu odkrita kri. Kri je bila odkrita v 6,2 % in samo ti ljudje so bili napoteni tudi na kolonoskopijo.   Po   deležu oseb z odkrito krvavitvijo v blatu se je izrazito odstopanje od slovenskega povprečja pokazalo v regiji Murska Sobota s 6,8 %   in Maribor s 6,7 % . Pri moških je bila na ravni Slovenije kri v blatu v prvem presejalnem krogu Svita odkrita kar v 7,8 %.   Vse to kaže, da je resnično nujno doseči čim boljšo presejanost na ravni Slovenije, zlasti pa severovzhodne Slovenije in da je res treba prepričati moške, naj sodelujejo v preventivnem programu, ki jim lahko reši življenje, pa ga zaenkrat očitno ne jemljejo dovolj resno. Tudi v letu 2013, ko je bila odzivnost na vabila v Svit na ravni Slovenije 60 %,   so se moški kar za 10 % slabše vključevali v Svit, kakor ženske.«

V Programu Svit so rakava obolenja odkrita v zgodnji fazi

Zelo razveseljivo pa je, da je bilo od 863 primerov raka, odkritih v prvem krogu Svita, kar 71 % odkritih v zgodnji fazi, ko onkološko zdravljenje po odstranitvi bolnega tkiva ni potrebno.   »To je pomembna razlika med stanjem brez presejanja, še pred začetkom izvajanja Svita, kajti brez testiranja je v tako zgodnji fazi odkritih le okoli 12 % rakov na debelem črevesu.   V Programu Svit   pa je velika večina primerov raka odkrita dovolj zgodaj, da je zdravljenje lahko popolnoma uspešno.   Še bolj pa nas veseli, da lahko odstranimo že napredovale polipe, predrakave spremembe, s tem pa razvoj raka preprečimo. In to smo v prvem krogu uspeli pri 5.151 pacientih z napredovalimi polipi. Program Svit torej potrjeno uspešno pomaga zmanjševati breme raka na debelem črevesu in danki. Seveda pa to lahko velja le za tiste, ki se v programu redno testirajo vsakokrat, ko so povabljeni – to je vsaki dve leti od 50. do dopolnjenega 69. leta.   Zelo nam je žal za prav vsakega, ki vabilo zavrže – pomislite, pri 50 % odzivnosti smo v letih 2009-2011 odkrili 863 primerov raka. Torej se je najmanj toliko primerov testu izmuznilo in jim nismo mogli pomagati, svojo bolezen so odkrili (ali pa jo še bodo) veliko kasneje, kot bi jo lahko. To je lahko usodno.« je dodala Jožica Maučec Zakotnik.

Načrti za večje vključevanje v Svit v Pomurju

Tiskovna konferenca v Lendavi je bila povezana tudi z načrti, kako spodbuditi Pomurce, da bi se bolj vključevali v preventivni program, ki je tako pomemben za ohranjanje zdravja v zrelih letih.

»Tudi sama sem doma iz Pomurja in res mi ni vseeno, da se ravno Pomurje kaže kot najmanj odzivna regija v programu Svit.« je povedala Zakotnikova. »Zelo pa nas veseli velika pripravljenost, da te kazalnike obrnemo na bolje!«

Zelo pomembno je, da se celotna skupnost zave pomena Programa Svit.  Najboljša odzivnost v Svit je bila v lanskem letu v novogoriški regiji, kjer so se k podpori Svita zavezali vsi župani.   Zdaj jim sledijo tudi pomurski župani. Listino o podpori Programa Svit v svojih občinah so na dogodku v Lendavi podpisali župani občin Lendava, Ljutomer, Tišina in   Razkrižje, svojo podporo pa so obljubili tudi župani   Veržeja, Beltincev, Apač in Križevcev , ki se tiskovne konference niso mogli udeležiti. »Vsak župan si prav gotovo želi, da bi bili njegovi krajani čim bolj zdravi. Marsikaj pomeni že zgled, pa tudi spodbujanje v medsebojnih pogovorih s sosedi, prijatelji, znanci. Program Svit je pomemben zdravstveni program, ki ga moramo sprejeti kot nekaj dobrega, kar nam pomaga ohranjati zdravje in potrudili se bomo, da ga bo tako sprejelo čim več Pomurcev!« je povedal v svojem nagovoru župan Lendave, mag. Anton Balažek.

Simona Šilec, dr. med., specialistka družinske medicine iz ZD Ljutomer , ki je tudi regijska odgovorna zdravnica v pomurski regiji,   je med drugim povedala: »Pomembno je zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb in želimo doseči, da v program vstopijo vsi povabljeni. Gre za družbeno odgovornost vseh nas. Prav v pomurski regiji umre največ ljudi za posledicami raka danke in debelega črevesa. A če spremembe odkrijemo pravi čas, jih lahko zelo hitro in učinkovito odstranimo S tem je ljudem lahko prihranjenega neizmerno veliko trpljenja in žalosti.«

Diplomirana medicinska sestra Ema Mesarič , sodelavka Območne enote NIJZ Murska Sobota, je predstavila pomembno vlogo, ki jo imajo pri spodbujanju k udeležbi v Svitu medicinske sestre.   »Marsikaj smo že dosegli. V teh letih, kar teče Program Svit, se je miselnost že zelo spremenila.   Vsekakor si bomo skupaj z nevladnimi organizacijami, župani, prepoznavnimi osebnostmi, ki jim ljudje zaupajo, seveda pa predvsem zdravniki in zdravstvenimi delavci, še bolj prizadevali, da bi ljudje v Pomurju prepoznali v Svitu dobrobit, ki jo ta program prinaša.«

Častni škof evangeličanske cerkve mag. Geza Erniša je postal ambasador Svita

Pomembno vlogo pri spodbujanju k sodelovanju v testiranju na prikrito kri v blatu imajo tudi ambasadorji Programa Svit, javno prepoznavne osebnosti, ki so svoj osebni ugled pripravljene zastaviti za to, da s svojim zgledom in spodbudo tudi druge prepričajo, kako pomembno je preventivno ukrepanje in pravočasno odkrivanje zahrbtne bolezni takrat, ko je še ozdravljiva. Svečano Listino o podpori Svitu je podpisal kot novi ambasador programa mag. Geza Erniša častni škof evangeličanske cerkve . »Star pregovor pravi: Če rešiš življenje enemu človeku, si rešil ves svet.   Če lahko s svojim zgledom in spodbudo pomagam, da bodo ljudje bolj sodelovali v preventivnem programu in se zavestno odločili nekaj storiti za svoje zdravje, bom to seveda z veseljem storil. Zdravje je dar, za katerega se velja potruditi!« je povedal ob podpisu listine.

 K podpori Programa Svit so se zavezale s podpisom svečane listine tudi nevladne organizacije:   Strokovno društvo  medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Pomurja, Športna unija Slovenije – Zveza društev za športno rekreacijo in športno vzgojo Pomurja in Prekmursko osteološko društvo.

Cilj za leto 2014: v nobeni občini manj kot 50 % odzivnost v Program Svit

»Današnji dogodek v Lendavi je bil nabit s pozitivno energijo in prepričana sem, da se bo izvajanje Programa Svit tudi tam, kjer je v Pomurju odzivnost trenutno še nizka, v prihodnje izboljšalo. Enako si seveda želimo tudi za občine z nizko odzivnostjo drugje po Sloveniji. Cilj za leto 2014 je doseči, da se v nobeni občini ne bo v Svit vključilo manj kot 50 % povabljenih!« je   dogodek sklenila Jožica Maučec Zakotnik.

Nazaj