Preskoči na glavno vsebino
Povečava
Obvestila in dogodki / JOŽICA MAUČEC ZAKOTNIK PREJELA DRŽAVNO ODLIKOVANJE

JOŽICA MAUČEC ZAKOTNIK PREJELA DRŽAVNO ODLIKOVANJE

Dolgoletni vodji Programa Svit Jožici Maučec Zakotnik je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor danes podelil državno odlikovanje, in sicer medaljo za zasluge na civilnem področju.

Podeljuje se za posebno uspešne dosežke in rezultate na področjih, ki pomenijo pomemben prispevek k razvoju in uveljavljanju Republike Slovenije. Jožica Maučec Zakotnik je odlikovanje prejela zaradi izjemnih zaslug pri vzpostavitvi in vodenju Programa Svit – državnega programa presejanja in zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki, ki letos obeležuje 10. obletnico delovanja.

Jožica Maučec Zakotnik je glasnica zdravega življenja in zagovornica preventive, ki s svojo jasno vizijo in cilji že vrsto let skrbi za celostno obravnavo bolnikov in zmanjševanje neenakosti v zdravju. Pri tem je prepoznala pomen organiziranega nacionalnega pristopa k presejanju raka na debelem črevesu in danki za zdravje prebivalcev Slovenije, zato je s sodelavci v CINDI Slovenija po zgledu drugih evropskih držav začela snovati načrte za vzpostavitev preventivnega programa v Sloveniji. K načrtovanju in delovanju Programa Svit je uspela pritegniti številne strokovnjake z različnih področji medicine, Ministrstva za zdravje RS in Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije ter ob njegovi ustanovitvi prevzela vodenje programa.

S Programom Svit je Slovenija dosegla dvoje: z odkrivanjem predrakavih sprememb in njihovim odstranjevanjem se je zmanjšala pojavnost raka, hkrati pa se je z zgodnjim odkrivanjem bolezni  povečala ozdravljivost in zmanjšala umrljivost. In prav Jožica Maučec Zakotnik je imela pri tem ključno vlogo. S svojo zavzetostjo, odločnostjo in požrtvovalnim delom je bistveno prispevala k uspehu programa, saj vedno znova presega okvire in premika meje za zagotavljanje boljšega zdravja prebivalcev Slovenije.

Galerija
Nazaj