Preskoči na glavno vsebino
Povečava
Podporniki / PROSTOVOLJNO GASILSKO DRUŠTVO KOBARID

PROSTOVOLJNO GASILSKO DRUŠTVO KOBARID

Prva omemba kobariških gasilcev sega v leto 1873. Prostovoljno gasilsko društvo (PGD) Kobarid šteje 135 članov in deluje v okviru Gasilske zveze Kobarid, v katero sta vključeni še prostovoljni gasilski društvi Breginj in Drežnica.

Društvo deluje na območju celotne občine Kobarid. Naloge društva obsegajo reševanje ob nesrečah v cestnem prometu in ob prometnih, industrijskih ter drugih nesrečah, kjer so prisotne nevarne snovi. Ob sušnih obdobjih skrbimo za razvoz pitne vode. Sodelujemo tudi s sosednjimi gasilskimi enotami v Sloveniji in tujini ter smo aktivni tudi pri organizaciji vsakoletnega tekmovanja v gasilsko taktičnih veščinah z mednarodno udeležbo.

Prostovoljno gasilsko društvo Kobarid uporablja logotip »Čuka« kot ga pogovorno imenujejo člani društva. V logotipu je grb plemiške rodbine iz Furlanije, ki je v 17. stoletju vladala v Kobaridu. V  spodnjem delu grba je upodobljena žival čuk, ki simbolizira modrost, nad njim je stilizirana viteška čelada z vizirjem, ki predstavlja moč in varnost, na vrhu pa je upodobljena silhueta rimske boginje pravičnosti Lustitie. Grb predstavlja vrednote društva.

Ambasadorji Programa Svit smo postali, ker cenimo zdravje, spodbujamo njegovo ohranitev in smo vedno na strani preventive. Lahko bi tudi dejali, da samo zdrav gasilec lahko pomaga pomoči potrebnim!

Nazaj