Preskoči na glavno vsebino
Povečava
Obvestila in dogodki / Program Svit kljub COVID-19 še naprej deluje

Program Svit kljub COVID-19 še naprej deluje

Program Svit kljub spreminjajoči se epidemiloški situciji zaradi COVID-19, še naprej deluje.  Ministrstvo za zdravje je v sredo, 14. 10. 2020, v Uradnem listu, št. 142/20, objavilo odredbo o začasnih ukrepih na področju organizacije zdravstvene dejavnosti zaradi zagotavljanja neodložljive zdravstvene obravnave pacientov, kjer je kot izjema v odredbi št. 2526 navedlo delovanje presejalnih programov za zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb in raka. To pomeni, da Program Svit deluje še naprej.

 

Aktivnosti vabljenja in presejanja v Programu Svit potekajo po predvidenem načrtu za leto 2020. Nadoknadili smo zamude iz časa razglašene epidemije iz letošnje pomladi. Zaradi začasnega prenehanja izvajanja kolonoskopij v času epidemije se je čakalna doba na kolonoskopijo nekoliko podaljšala, zato prosimo za razumevanje.

 

Naj ob tem poudarimo, da je sodelovanje v Programu Svit varno za vse, ki so v njegovo izvajanje vključeni. Pri vabljenju in oddaji vzorcev blata posamezniki nimajo stika z drugimi osebami. Če je oseba nato vabljena na kolonoskopijo, se pregleda lahko udeleži zgolj, če nima povišane temperature ali znakov okužbe zgornjih dihal. Pri pregledu uporablja zaščitno masko, zdravnik in ostalo medicinsko osebje pa vso potrebno osebno varovalno opremo.

 

Zato vse, ki prejmete vabilo v program, močno spodbujamo, da se nanj tudi odzovete.

O vseh morebitnih spremembah vas bomo sproti obveščali.

Nazaj