Povečava
Obvestila in dogodki / PROGRAM SVIT NA SREDNJI ZDRAVSTVENI ŠOLI NOVA GORICA

PROGRAM SVIT NA SREDNJI ZDRAVSTVENI ŠOLI NOVA GORICA

V začetku marca 2020 sta dijake 4. letnikov Srednje zdravstven šole Nova Gorica, pri predmetu zdravstvena nega, obiskala dr. Marko Vudrag, predstojnik Nacionalnega inštituta za javno zdravje OE Nova Gorica in ambasador preventivnega Programa Svit, Vojko Čermelj.

Gospod Čermelj je dijakom predstavil svoje soočenje s to prekrito boleznijo. Povedel jim je, kako je izvedel za bolezen, seznanil jih je kako je pri njemu potekalo zdravljenje in s kakšnimi težavami se je srečal ob zdravljenju, kako je slavil zmago, da je bolezen premagal ter kako mu je bolezen spremenila življenje, ki ga živi danes. Danes je ponosen, da je lahko ambasador Programa Svit, ki mu osmišlja življenje.

Dr. Vudrag je dijake seznanil s statističnimi podatki o raku v Sloveniji in poudaril kako so pomembni za prebivalce Slovenije preventivni presejalni programi, med njimi tudi program Svit, saj ohranjajo kvaliteto življenja in zdravje ljudem. Mladi rod maturantov je seznanil tudi o pomenu preventivnih 12 korakov Evropskega kodeksa proti raku ter o cepljenja proti Humanemu papilomavirusu (HPV), ki je povzročitelj raka materničnega vratu in še nekaterih rakov.

Dijakinje in dijaki so pokazali veliko pozornost in zanimanje za to zahtevno temo.

Nazaj