Povečava
Obvestila in dogodki / UDELEŽUJTE SE PRESEJALNEGA PROGRAMA SVIT TER PRESEJALNIH PROGRAMOV ZORA IN DORA

UDELEŽUJTE SE PRESEJALNEGA PROGRAMA SVIT TER PRESEJALNIH PROGRAMOV ZORA IN DORA

Pretekli teden je potekal Slovenski teden boja proti raku, ves mesec marec pa je namenjen ozaveščanju prebivalcev o raku debelega črevesa in danke. Program Svit, ki ga vodi Nacionalni inštitut za javno zdravje, je osnovan za zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb in zgodnejših oblik raka na debelem črevesu in danki.

V Evropi in drugod po svetu so rakave bolezni iz leta v leto vse večji javnozdravstveni problem. V Sloveniji je po ocenah Registra raka Republike Slovenije leta 2015 za rakom na novo zbolelo že okrog 14.600 ljudi, več kot polovica od njih za enim od petih najpogostejših rakov: kožnim rakom, rakom debelega črevesa in danke, prostate, dojke in pljuč. Skoraj polovico vseh rakavih bolezni bi bilo mogoče preprečiti z zdravim življenjskim slogom, življenjem v čim manj onesnaženem bivalnem in delovnem okolju, pa tudi z redno udeležbo v presejalnih programih.

S presejalnimi programi lahko namreč odkrivamo raka ali predrakave spremembe še preden se pojavijo simptomi ali znaki bolezni. Zdravljenje večine rakov je uspešnejše, če so odkriti na začetni stopnji razvoja. V Sloveniji se zato izvajajo trije presejalni programi za zgodnje odkrivanje raka, ki jih je že leta 2003 priporočil Svet Evropske zveze: ZORA – zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb materničnega vratu; DORA – zgodnje odkrivanje raka dojk; SVIT – zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb in zgodnejših oblik raka na debelem črevesu in danki.


Dodatno gradivo:

Nazaj