Preskoči na glavno vsebino
Povečava
Obvestila in dogodki / USPEŠNIH 10 LET PROGRAMA SVIT

USPEŠNIH 10 LET PROGRAMA SVIT

Marca vsako leto poteka mednarodni mesec boja proti raku debelega črevesa in danke. Letos smo mu posvetili še posebno pozornost, saj obeležujemo tudi 10. obletnico delovanja Programa Svit, državnega programa presejanja in zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki.

V desetih letih delovanja Programa Svit, ki ga upravlja Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), je bilo odkritih prek 2.800 rakov, ko se znaki bolezni še niso pojavili in je zdravljenje bolj učinkovito. Zaradi odstranjevanja predrakavih sprememb pri kolonoskopijah pa se je zmanjšala obolevnost za to vrsto raka.

Vsako leto v Sloveniji sicer za rakom na debelem črevesu in danki zboli okoli 1.400 prebivalcev Slovenije. Umre jih več kot 700, čeprav gre za eno izmed redkih rakavih bolezni, ki jo je mogoče preprečiti s presejanjem in zgodnjim odkrivanjem. Zgodaj odkrito bolezen lahko uspešno zdravimo, z odkritjem predrakavih sprememb pa lahko bolezen celo preprečimo.

Več informacij najdete v sporočilu za medije na naslednji povezavi.

Kaj se Svitu dogaja marca?

Da bi glas o pomenu sodelovanja v Programu Svit zares dosegel prav vsakega, v mesecu marcu načrtujemo različne aktivnosti. Med drugim:

  • Za boljši, hitrejši in preglednejši dostop do informacij smo prenovili spletno stran Program Svit, ki si jo lahko ogledate na naslednji povezavi.
  • Na prodajnih mestih po vsej Sloveniji bo na voljo Svitov toaletni papir. Izvedbo je omogočilo podjetje Paloma d. d., ideja pa je ob začetku programa prispevala agencija Luna TBWA.
  • V številnih splošnih knjižnicah in knjigarnah Mladinske knjige po Sloveniji si lahko priskrbite Svitova knjižna kazala.
  • Ves mesec bodo po Sloveniji potekali tudi Svitovi dogodki, kjer lahko dobite različne informacije o sodelovanju v Programu Svit. Koledar dogodkov si lahko ogledate na naslednji povezavi.
  • Na Youtube kanalu NIJZ si lahko ogledate videe znanih in manj znanih Slovencev, ki jih bomo dodajali ves mesec. Najdete lahko tudi televizijski oglas, v katerem sodelujejo ambasadorji Programa Svit.
  • Vabimo vas, da nam sledite tudi na ostalih družbenih medijih (Facebook, Twitter, Instagram) in na svojem profilu dodate modro pentljo ter tako prispevate k ozaveščanju o pomenu sodelovanja v Programu Svit.

Galerija
Nazaj