Povečava
Obvestila in dogodki / SVITOV DAN 2017 – STROKOVNO SREČANJE PROGRAMA SVIT

SVITOV DAN 2017 – STROKOVNO SREČANJE PROGRAMA SVIT

14. decembra 2017 je v Ljubljani potekalo strokovno srečanje Programa Svit – Svitov dan 2017

Na strokovnem srečanju Program Svit, državnega programa presejanja in zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki, vsako leto strokovnjaki z različnih področij delovanja programa predstavijo novosti, dobre prakse in možnosti za izboljšave programa.

 

Rdeča nit letošnjega strokovnega srečanja, ki se ga je udeležilo okrog 200 zdravstvenih strokovnjakov, je bila doseganje boljše odzivnosti v program skozi različne načine približanja programa njegovim uporabnikom, vse od prvega stika do kakovostne izvedbe kolonoskopije. V ospredju je bil predvsem pomen izbranih osebnih zdravnikov, medicinskih sester v referenčnih ambulantah družinske medicine, zdravstvenovzgojnih centrih in patronaži ter ambasadorjev in podpornikov pri motiviranju za sodelovanje v Programu Svit. Ob tem je bilo še posebej izpostavljeno komuniciranje z osebami iz ranljivih skupin prebivalstva, kot so npr. gluhi in tujejezični pacienti. Strokovnjaki, ki sodelujejo pri delovanju Programa Svit, se namreč dobro zavedajo, da lahko z vsako odločitvijo posameznika za sodelovanje v programu prispevajo k ohranitvi zdravih let njegovega življenja.

Direktor NIJZ prim. prof. dr. Ivan Eržen je poudaril pomen medsebojnega sodelovanja in zagotavljanja visoke ravni kakovosti programa: »Ponosen sem na rezultate, ki smo jih dosegli in na dobro delovanje in povezovanje zdravstvenih delavcev ter ostalih, ki s svojo angažiranostjo in zagnanostjo skrbijo za večjo osveščenost. Z gotovostjo lahko trdim, da je Program Svit pripomogel tudi k mnogim premikom boljše kakovosti zdravstvene oskrbe v slovenskem zdravstvenem prostoru in bolj kakovostne obravnave pacientov. Želim si, da bi tudi v prihodnje delovali v tej smeri in bi bil Program Svit zgled podobnim programom. Tako strokovno, kakor tudi pokazatelj, da lahko s skupnimi močmi, tesno povezanostjo in dobrim sodelovanjem dosežemo zares veliko

Program Svit je namenjen prebivalcem Slovenije, starim od 50 do 74 let, ki imajo urejeno zdravstveno zavarovanje. Sodelovanje v programu zanje ne predstavlja dodatnih stroškov in je priložnost, da ohranijo svoje zdravje.

Za informacije o poteku presejanja v Programu Svit si lahko ogledate knjižico Kako sodelujem v Programu Svit?

 

Programsko knjižico srečanja najdete na naslednji povezavi.

 

Prispevki s strokovnega srečanja:

Galerija
Nazaj